Masz pytania? Zadzwoń!

Miód Manuka jest pierwszym na świecie miodem, które jest tak wnikliwie badany i rozpoznawany a to dzięki wyjątkowym walorom naturalnym. Powstaje z krzewu herbacianego Manuka, który rośnie w ojczyźnie Maorysów, czyli głównie w Nowej Zelandii.

Miody Manuka

foto: miodymanuka.pl

Z cyklu przyjemne z pożytecznym przedstawiamy wykorzystywany od wieków w ziołolecznictwie Maorysów oraz coraz częściej już na całym świecie wyjątkowy Miód Manuka. Jest pierwszym na świecie miodem, które jest tak wnikliwie badany i rozpoznawany a to dzięki wyjątkowym walorom naturalnym. Powstaje z krzewu herbacianego Manuka, który rośnie w ojczyźnie Maorysów, czyli głównie w Nowej Zelandii. Podobno już sam James Cook pił herbatkę z liści Manuka.

Charakteryzuje go aromatyczny zapach, lekko ziemisty z wyczuwalną nutą wrzosu i lekko gorzki smak. Sekretem jego skuteczności jest aktywny składnik MGO, czyli Methylglyoxal, który znajduje się również w naszych Polskich miodach jednak w dużo niższym stężeniu.

Miód Manuka ma działanie silnie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze. Jest skuteczny w leczeniu chorób układu pokarmowego, moczowego, oddechowego, chorób skórnych. Sprawdza się w chorobach układu krążenia, skutecznie walczy z gronkowcami, paciorkowcami, helicobacter, pałeczkami jelitowymi czy okrężnicy bądź zapalenia płuc. Ma działanie probiotyczne, przyspiesza gojenie się ran, dziąseł, opryszczki czy ukąszeń owadów. Obniża ciśnienie, poprawia krążenie, podnosi ogólną odporność organizmu.

Naukowcy odkryli metodę służącą określaniu stężenia MGO, dlatego też możemy wyróżnić kilka rodzajów tego wspaniałego miodu, które są dobierane wedle potrzeb pacjenta:

  • MGO 30 +
  • MGO 100 + profilaktyka, podniesienie odporności
  • MGO 250 + refluks, zgaga, niestrawność bóle brzucha, również uodpornienie
  • MGO 400 + objawy przeziębienia i grypy, trudno gojące się rany, jelito nadwrażliwe, wrzody
  • MGO 550 + gronkowiec, półpasiec, angina, miażdżyca

Zastanawiając się, jaki miód wybrać poleca się stosować stężenia 30-250+ by zapobiegać i wspierać a 400-550+ by leczyć dokuczliwe już dolegliwości pochodzące z różnych ognisk zachorowań bądź przy silnych infekcjach. Im wyższe MGO tym silniejsze działanie.

Zaleca się stosowanie 1-3 łyżeczek 3 razy dziennie najlepiej około 30 minut przed posiłkiem.

Ten Nowozelandzki cud to prawdopodobnie najzdrowszy miód na świecie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl